Sluiten

Categorieën

Filters
  Dierenvriend - Maandag 20 Maart 2023

  Tekentijd

  Als hondeneigenaar is het belangrijk om te weten hoe je vlooien en teken kunt voorkomen en bestrijden. Vlooien en teken zijn parasieten die zich voeden met het bloed van je hond en kunnen verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals irritatie, huidinfecties en ziektes.

  Er zijn verschillende manieren om teken bij honden te voorkomen. 3 Tips:

  1. Tekenpreventieve middelen: Het gebruik van tekenpreventieve middelen zoals tekenhalsbanden, spot-on behandelingen, orale behandelingen, sprays en poeders kan helpen om teken te voorkomen. Deze middelen doden of weren teken af en beschermen je hond gedurende een aantal maanden. Raadpleeg altijd een dierenarts voordat je een tekenpreventief middel gebruikt.

  2. Controleer je hond regelmatig op teken: Controleer je hond regelmatig op teken, vooral na wandelingen in de natuur. Gebruik hierbij een tekentang en trek de teek voorzichtig recht omhoog uit de huid van je hond. Controleer vooral op de oren, oksels, liezen en tussen de tenen, omdat teken zich hier vaak verstoppen.

  3. Beperk de blootstelling aan teken: Beperk de blootstelling van je hond aan teken door te wandelen op paden en wegen en het vermijden van hoog gras en struikgewas. Gebruik ook een tekenwerende spray voor honden voordat je gaat wandelen. Teken kunnen niet springen of vliegen, dus je hond kan ze alleen oppikken door contact te maken met besmette planten of dieren.

  Het is belangrijk om te onthouden dat geen enkele methode 100% effectief is bij het voorkomen van teken bij honden. Het combineren van verschillende methoden kan echter helpen om de kans op een tekenbeet te verminderen.

  Een van de meest gebruikte bestrijdingsmiddelen zijn vlooien- en tekenhalsbanden. Deze bevatten een insecticide of een repellent en werken gedurende een aantal maanden. Daarnaast zijn er ook spot-on behandelingen die je rechtstreeks op de huid van je hond aanbrengt. Deze behandelingen werken ook gedurende een aantal maanden en bevatten vaak een combinatie van insecticiden en repellents.

  Een andere optie is een orale behandeling, waarbij je je hond een pil geeft die de vlooien en teken doodt. Deze behandelingen zijn meestal effectief voor een periode van één tot drie maanden. Ook zijn er verschillende sprays en poeders beschikbaar die je op je hond of in de omgeving kunt aanbrengen.

  Teken komen vooral voor in de maanden maart tot en met november, maar kunnen ook in andere maanden actief zijn bij hogere temperaturen. Het is daarom belangrijk om het hele jaar door alert te zijn op teken bij je hond. Controleer je hond na een wandeling in de natuur grondig op teken en verwijder ze direct als je er één vindt. Gebruik hierbij een tekentang en trek de teek voorzichtig recht omhoog uit de huid van je hond.

  Het voorkomen en bestrijden van vlooien en teken is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van je hond. Raadpleeg altijd een dierenarts of deskundige voordat je een bestrijdingsmiddel gebruikt en volg de instructies nauwkeurig op. Zo kun je ervoor zorgen dat je hond vlo- en teekvrij blijft.

  Nieuws & Tips

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »