Sluiten

Categorieën

Filters
    Alisha - Vrijdag 16 September 2022

    Pica? Wat is dat nou weer?

    In een ander blog bericht werd er al wat verteld over de behoefte van sommige dieren om poep/mest te eten. Het eten van niet gangbare dingen wordt ‘pica’ genoemd. Denk aan keien, zand, gras, aarde, takken, maar ook sokken, schoenen.

    Heeft het nut?

    De oorzaak van onbedoelde dingen eten, is vaak hetzelfde als die van mest eten: maag- en darmproblemen of behoefte aan bouwstoffen door tekorten. Alleen het resultaat is anders, want in mest zitten ‘goede’ elementen en in andere dingen zit ‘niks’.

    Als een hond of kat gras eet, doet hij dat meestal omdat er niet lekker zit inzien buik. Buikpijn, maagpijn, misselijkheid, enz. Door gras te eten wekt je huisdier het opbraken op van zijn verkeerd gevallen maaginhoud.
    Gras eten heeft dus nog enigszins nut.

    Gevaarlijk:

    Takken

    Stokken, takken, speeltjes, zand, keien, enz hebben geen nut en sommige van die dingen zijn zelfs schadelijk of levensgevaarlijk.
    Stokken en takken splinteren bijvoorbeeld. De splinters kunnen in de bek, keel of ingewanden van je dier binnendringen en infecties veroorzaken.

    Tijdens het rennen met een stok of tak in de bek, kan een hond botsingen maken, of struikelen. Een tak kan dan dwars door het gehemelte, luchtpijp of slokdarm schieten. Dit kan dodelijk zijn; er lopen bijvoorbeeld flinke slagaders lang de keel.

    Het is het beste om een hond nooit aan te leren dat stokken en takken leuk zijn. En als ze er eenmaal aan verslingerd zijn, dan is het vrij eenvoudig om dat af te leren. Daar gebruik je de wisseltruc voor: wissel de tak om voor een diervriendelijk speeltje elke keer dat de hond zijn tanden in een stuk hout zet.

    Om te voorkomen dat je hond last krijgt van pica, is het tijdig aanvullen van goede bouwstoffen in de voeding van groot belang. Beter nog is het om te zorgen dat er geen tekorten ontstaan. Begin daarom vanaf de puppyleeftijd meteen met het juiste en volledige voer.

    Tennisbal

    Een bal kan ook samengeknepen worden door de hondenkaken en daardoor een kleiner formaat lijkt te krijgen. Eenmaal in de keel kan de bal zijn oorspronkelijke formaat weer terug krijgen met alle gevolgen van dien.
    De stukken van de bal kunnen blijven hangen in de keel en zo de luchttoevoer afsluiten. Stukjes tennisbal kunnen in de darmen ook levensgevaarlijke complicaties opleveren.

    Minder gevaarlijk, maar toch ongewenst: de buitenkant van de tennisbal werkt als schuurpapier. De tanden van je hond slijten er door. Omdat niet alleen die buitenlaag van de bal een schurend effect van zichzelf heeft, maar er ook makkelijk zand tussen blijft zitten, ontstaat er een dubbel schuureffect.

    Geef om bovenstaande redenen een hond alleen speeltjes die bedoeld zijn om mee te spelen. Er is genoeg leuk en veilig speelgoed verkrijgbaar.

    Nieuws & Tips

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »