Sluiten

Categorieën

Filters
  Alisha - Dinsdag 4 Oktober 2022

  Hoe ontstond dierendag?

  Al in de steentijd zouden honden al als huisdier gehouden worden. Later kwamen daar andere dieren bij. Katten waren ook geliefd. In Egypte waren het zelfs heilige dieren. In de 14e eeuw werden in bepaalde delen van de wereld katten ineens in het verdomhoekje geplaatst. Ze werden toen door christenen gezien als veroorzakers van “Het Kwaad”. Hoewel ze zich vandaag de dag nog steeds als kleine duiveltjes kunnen gedragen, zijn ze nu niet meer uit onze samenleving weg te denken.

  Naast de honden en de katten kwamen er steeds meer dieren bij die tam gemaakt werden en als huisdier hun intrede deden. Vissen kwamen te zwemmen in kommen en prachtige aquaria, vogels floten er voortaan er lustig op los in allerlei kooitjes of grote volières. Knaagdieren kwamen onze huizen niet meer stiekem binnen, maar werden liefdevol welkom geheten in verblijf met speeltjes en allerhande klimmogelijkheden gehuisvest.

  De liefde tussen mens en dier was op een gegeven moment niet meer weg te denken en in 1929 werd er zelfs een speciale dag gewijd aan het eren van de huisdieren; dierendag.

  4 oktober werd gekozen omdat dat de sterfdag in het jaar 1226 was van Franciscus van Assisi. Hij was een heiligverklaarde waarvan in legendes beweerd wordt dat hij met dieren kon communiceren. Hij werd patroonheilige van dieren & planten.

   

  Franciscus & de Wolf

  Gubbio

  Er gaat een verhaal over een wolf in het stadje Gubbio. In het stadje werden mensen aangevallen door een agressieve wolf. Ze waren ontzettend bang voor het dier. Franciscus ging de bossen in de buurt van Gubbio in om de wolf te zoeken. Toen hij oog in oog stond met het dier, wilde de wolf hem bespringen. Franciscus begon te preken tegen de wolf en de wolf ging zitten en luisterde met volle aandacht naar Franciscus. In zijn preek vertelde Franciscus dat de wolf geen mensen meer moest aanvallen. De wolf beloofde te gehoorzamen en daarna had niemand meer last van de wolf.

  Franciscus van Assisi

  Franciscus zou een grote liefde voor de natuur hebben. Een van de bekendste verhalen die over hem rondgaat, is zijn preek tegen een zwerm vogels. Ze kwetterden & floten en maakten flink veel kabaal. Toen hij klaar was met zijn preek, hielden de fladdderaars hun snavel en kwamen ze rondom Franciscus zitten.

  Deze verhalen & andere verhalen zorgden ervoor dat Franciscus beschermheilige van de dieren werd. Hij beschouwde alle dieren als zijn broers en zussen.

  Nieuws & Tips

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »