Sluiten

Categorieën

Filters
  Ferdi - Zaterdag 17 December 2022

  Welk kattenvoer is het best?

  Wat eten katten het liefst?

  Als het aan de katten lag vingen ze muizen en vis. Maar zowel de muizen als de vissen liggen niet voor het grijpen in de buurt van de meeste katten die als huisdier gehouden worden. De kat van tegenwoordig ligt ook liever lekker te knorren tegen het baasje, dan een dag moeten jagen voor een miezerig muisje. En een nat pak halen in de vijver van de buren is al helemaal niks voor de katten van tegenwoordig.

  Wat een uitkomst dat er kant-en-klare, perfect uitgebalanceerde brokjes voor alle snoezepoezen en -katers verkrijgbaar zijn. De keuze is ook reuze met veel verschillende smaken. Katten zijn echte vleeseters. Ze hebben vlees nodig om te overleven en gezond te blijven. Een minimale hoeveelheid eiwitten is een vereiste.

  Welke brok moet je kiezen?

  Er zijn zachte brokken, harde brokken, brokken in hartjesfiguren of sterretjes, licht van kleur, donker van kleur, enz. Sommige katten zijn een bepaalde structuur en smaak gewend en houden niet van verandering van spijs. Als hun favoriete voer goed uitgebalanceerd is en het gebit er niet onder lijdt op lange termijn, dan is verandering niet noodzakelijk. Zijn er problemen of andere redenen om van voer te wisselen, dan is er ruime keuze aan goede en gezonde brokjes.

  Welk voer is het beste?

  Er zit niet veel verschil tussen alle katten brokjes. De prijs is meestal het grootse verschil en de reden waarop mensen hun keuze maken. Soms kiest men de goedkoopste omdat men denkt te besparen, soms kiest men de duurste omdat men denkt dat dat het allerbeste voer is.

  Beide hoeft niet waar te zijn. Goedkope harde brokjes kunnen soms beter voor de tanden zijn, dan zachte plakkerige dure brokjes. Een gouden randje of een kat met een dure strik op de verpakking zegt niks.

  Voer voor huisdieren moet aan bepaalde richtlijnen voldoen voordat het markt op mag. De EU houdt hier toezicht op. De kans dat je je kat in nederland voer voorschotelt dat niet voldoet, is erg klein door deze strenge richtlijnen en controles.

  Waar wel veel voordeel te behalen valt is in de samenstelling van het voer m.b.t. de wensen en gesteldheid van je huisdier. Bij regelmatige diarree of zichtbare krampen of ongemakken, kan graanvrij voer een hele verbetering zijn. Hetzelfde geld voor katten met gebits- of vachtproblemen: dan kun je beter eens wat beter rondneuzen tussen de verschillende brokjes en een afgewogen keuze maken.

  Een kat met allergieën of andere ongemakken

  Om allergieën te voorkomen kan de keuze voor bepaalde vleessoorten doorslaggevend zijn. In kip of rund zitten vaak meer allergenen dan in bijvoorbeeld lam, hert, zalm of rendier. Grote kattenrassen, gesteriliseerde katten, katten met vachtprobleempjes of kittens hebben soms ook meer baat bij specifiekere soorten voer. Heb je een kat die niet valt onder de standaardkatten, kijk dan eens of je zijn/haar welzijn kunt verbeteren door over te schakelen naar ander voer.

  Kun je zomaar switchen tussen soorten voer?

  Te vaak switchen van voer is niet goed voor de ingewanden van je huisdier. Telkens moet het maagdarmgestel zich weer aanpassen aan nieuwe ingrediënten. Dat kan dunne ontlasting en winderigheid veroorzaken. Als je gaat kiezen voor een betere brok, meng dan eerst de eerste dagen een paar nieuwe brokjes door het oude voer. Om de twee dagen steeds wat meer nieuwe brokjes toevoegen. Na een dag of 10 ongeveer zal de kat redelijk gewend zijn. Te snel switchen kan ook braken veroorzaken, dus voorzichtigheid is geboden.

  Senioren

  Opa en oma kat bewegen stukken minder dan jonge jagers. Net als bij de mens zullen ze wat last van hun gewrichten, huid en haar kunnen krijgen. Door minder te bewegen is de behoefte aan bepaalde ingrediënten ook anders. Speciaal voor deze kranige oudjes zijn er brokjes die voldoen aan hun behoeftes.

  Struviet

  Blaassteentjes bestaan vaak uit struviet. Dit is een mineraal. Steentjes en gruis kunnen bij een kat veel ongemakken veroorzaken. Ze kunnen slechter gaan plassen, pijn hebben en zelfs bloed plassen. Een zuurdere urine kan blaasgruis voorkomen.

  Vochtinname is ook belangrijk bij katten met een verhoogde kans op gruis in de urine. Er zijn speciale voersoorten die helpen om blaasgruis te voorkomen. Het is daarbij erg belangrijk dat de kat alleen dat specifieke voer dan krijgt en beslist geen snackjes als tussendoortje. Geef liever wat vaker op de dag kleine maaltijden van anti-struvietvoer, dan een enkele maaltijd per dag.
  Natvoer met een anti-gruis werking kan soms helpen om de vochtbalans bij slechte drinkers op peil te houden. Bij goede drinkers zijn de anti-struviet brokjes ook prima.

  Binnenkatten

  Een binnenkat zal waarschijnlijk een andere behoefte hebben aan voedingstoffen dan buitenjagers. Een buitenkat pikt soms wel eens een muisje mee en beweegt actiever dan een binnenkat. Meestal hebben luie binnenkatten een hoger vetpercentage dan hun buitenvrienden. Het kan erg zinvol zijn om de voeding van de kat hierop aan te passen.

  Kittens

  Kittens krijgen via de moedermelk alle nodige voedingsstoffen binnen. Na enkele weken moeten de kleintjes leren om vast voer te gaan eten. Net als bij een mens hebben katten melktandjes die later wisselen. Er is speciaal voer voor kittens dat optimaal voor hun groei en gezondheid zorgt. Een kat die tijdens de speelse en beweeglijke jonge leeftijd speciaal voor die categorie aangepast voer krijgt, groeit uit tot een gezond en sterk volwassen exemplaar. Het gebit zal goed ontwikkelen, net zoals de vacht en de spiermassa.

  Nieuws & Tips

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »